Haber

Hazine ve Maliye Bakanı Nabati: “Çalışmanın detayları zamanı geldiğinde Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Nabati: “Çalışmanın detayları zamanı geldiğinde Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacak”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

“Suriye’de rejimle zaten bir süredir istihbarat üzerinden görüşüyoruz”

“AB stratejik bir aktör olacaksa, Yunan-Yunan ikilisinin oyuncağı olmaktan çıkar ve Türkiye ile ilişkilerinde gerekli adımları atar”

ANKARA – Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Çalışmanın detayları zamanı geldiğinde Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacak” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 2023 yılı bütçe görüşmeleri, Hazine ve Maliye ile Dışişleri Bakanlıkları bütçeleri ile devam etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı konuşmada, salgına, jeopolitik risklere ve savaşa rağmen güçlü büyümesiyle Türk ekonomisinin nasıl sağlam temeller üzerinde yükseldiğini tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğini söyledi. 2021’de 2,95 trilyon dolara yükseldi. Türkiye bu dönemde 7 basamak yükselerek dünyanın 11. büyük ekonomisi oldu. Kişi başı gelirde gelişmiş ülkelerle aramızdaki fark kapanıyor ve kişi başı gelirimiz AB ortalamasının yüzde 72’sine ulaştı. Büyüme hızını artıran Türkiye, 2021’de yüzde 11,4 ile G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen orta ülke oldu. Ülkemiz bu güçlü performansını 2022’de de sürdürerek ilk üç çeyrekte yüzde 6,2 büyüyerek geçen yılın oldukça üzerinde büyüdü. dünya ortalaması” dedi.

Kasım ayı itibarıyla ihracatın yıllık 253 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını kaydeden Nebati, “Turizmde bir başarı öyküsü daha yazıyoruz. Türkiye en çok turist çeken 4. ülke konumunda. 2022 yılında 51 milyonun üzerinde ziyaretçi ve 46 milyar dolar turizm geliri bekliyoruz.Yüksek elektrik fiyatları sonucu ithalat yıllık 360 milyar dolara ulaştı.Değerli katkıya rağmen elektrik ve altın ithalatı nedeniyle cari açık arttı. ihracat ve turizm… Ekim ayının prestijiyle cari açık yılda 43,5 milyar dolar oldu.Ancak elektrik ve altın hariç cari işlemlerde 49 milyar dolar fazlaya ulaştı” dedi.

Vatandaşları enerji fiyatlarından korumak için dünyada eşi benzeri olmayan adımlar attıklarını kaydeden Nabati, “Konut abonelerine elektriğe yüzde 50, doğalgaza yüzde 75 sübvansiyon sağlıyoruz. Yani vatandaşlarımız elektriğe 150 lira ödüyor. 300 liralık fatura, 500 liralık doğalgaz faturası.” sadece 125 lira ödüyor. Kalan maliyeti Hazine karşılıyor” dedi.

Nebati dedi ki:

“2022 yılında yaşanan ağır küresel finansal koşullara rağmen Döviz Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları ülkemizde finansal istikrarın sağlanmasında son derece aktif rol oynamıştır. KKM ile döviz kurlarındaki oynaklığı azaltmayı, TL’ye olan güveni artırmayı, TL’ye olan güveni artırmayı, döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı vatandaşlarımızın tasarruflarını güçlendirerek ve koruyarak finansal istikrarı korumayı hedefledik ve başardık.Şu anda 2,2 milyon mudimiz yaklaşık 1,5 trilyon TL’lik birikimlerini bu hesaplarda değerlendiriyor.Bu büyüklük toplamın yaklaşık üçte birine ulaştı. TL mevduat ve toplam vadeli mevduatın dörtte biri TL mevduatın ortalama vadesi yaklaşık iki Ayrıca döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payı yüzde 70,9’dan yüzde 50’ye geriledi Bakın bu somut veriler finansal sisteme ne yapıyor? ve ekonomimiz tüm eleştirilere rağmen bu kadar büyük faydalarını açıkça gösteriyor. Bir uygulamayı değerlendirirken sadece maliyetine odaklanmak, katkılarını göz ardı etmek kesinlikle objektif bir değerlendirme değildir. Ayrıca tüm yıl dilinize güldüğünüz KKM’nin maliyeti de giderek düşüyor. KKM’ye Ocak-Ekim döneminde bütçeden 91,6 milyar TL harcanırken, döviz kurundaki istikrar nedeniyle Kasım ve Aralık aylarında bütçeden şu ana kadar herhangi bir aktarım yapılmadı.

Bakan Nebati, kamu borcuna da değinerek, “2023 Hazine Finansman Programı’nda TL cinsinden yoğun borçlanma yapılması ve iç döviz borç stokunun azaltılması hedefleniyor. Ayrıca nakit rezervlerini güçlü tutma politikası sürdürülecek. .Öte yandan Türkiye’nin brüt dış borç stoku 444 milyar dolar düzeyinde yatay seyrederken, GSYİH’ya oranı düşüyor.Şimdi kamu borcu dedim, dış borç dedim, verileri daha net anlayasınız diye, Türkiye ekonomisinin tüm paydaşlarının toplam borcu nasıl görünüyor, açıklayayım, Türkiye’nin toplam borçluluğu kamu, özel, hanehalkı ve finans sektörleri dahil olmak üzere ekonomimizin tüm aktörlerinde geriliyor. 2021 sonunda yüzde 163’tü, üçüncü çeyrekte yüzde 140’a düştü. Peki gelişmekte olan ülkelerin ortalaması kaç? Yüzde 254. Peki küresel ortalama durum nedir. Orası yüzde 343.” diye konuştu.

Emekli olabilecek yaşa gelenlerle ilgili çalışmaları tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak yürüttüklerini belirten Nebati, “Çalışmanın detayları zamanı geldiğinde Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacak” dedi.

“AB stratejik bir aktör olacaksa, Yunan-Yunan ikilisinin oyuncağı olmaktan çıkar ve Türkiye ile ilişkilerinde gerekli adımları atar”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Rusya-Ukrayna savaşına atıfta bulunarak, “Savaş öncesi ve sonrası diplomasi ve diyalog kanallarını işlettik. Montrö Sözleşmesi’ni titizlikle uygulayarak Karadeniz’de tırmanışın önüne geçtik. Önderliğinde Sayın Cumhurbaşkanımızın BM ile İstanbul tahıl anlaşmasını hayata geçirdik.Bugüne kadar 13.5 milyon tondan fazla tahıl dünya pazarlarına ulaştı.Cumhurbaşkanımızın öncü diplomasisi sayesinde esir değişimini mümkün kıldık.Rusya’nın dönüşünü sağladık. Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili endişeleri gidermek için Rosatom ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nu İstanbul’da bir araya getirmeye devam ediyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, Libya ile imzalanan Hidrokarbon Mutabakat Zaptı’na da değinerek, “Libya’da 2019 yılında izlemeye başladığımız etkin politikanın sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Ekim, Yunanistan’a yaptı.Geçen hafta Yunanistan’ın Girit’in güneyinde hidrokarbon faaliyetleri yürütme kararı karşısında Libya, bizimle imzaladığı Deniz Yetkisi Anlaşmasını korumak için adımlar attı.Yunanistan geçen hafta BM’ye şikayette bulundu. Ekim ayında Libya ile imzaladığımız Hidrokarbon Anlaşması’nı hemen takip ettik. Libya ile birlikte bu mektuba ortak cevabımızı BM’ye ilettik. Nesiller boyu süren bu başarı, Doğu Akdeniz’deki dengeleri belirleyecektir.” dedi.

Çavuşoğlu, Suriye ile ilgili olarak, “Suriye’de bir süredir rejimle ağırlıklı olarak istihbarat servisleri aracılığıyla görüşüyoruz. Rejim gerçekçi davranırsa terörle mücadele, siyasi süreç ve Suriye’nin geri dönüşü konusunda birlikte çalışmaya hazırız. Suriyeliler, aksi düşünülemez.”

Avrupa Birliği ile ilişkilere işaret eden Çavuşoğlu, “Avrupalı ​​bir güç olarak AB ile ilişkilerimizi stratejik bir yaklaşımla ilerletiyoruz. Kıtamızın ve AB’nin karşılaştığı zorlukların aşılması için bu yıl da gerekli katkıyı sağlamaya devam ediyoruz. ‘Türkiye Avrupa’dır’ sloganıyla karşı karşıyadır. Stratejik bir aktör olacaksa Yunan-Yunan ikilisinin oyuncağı olmaktan çıkıp Türkiye ile ilişkilerinde gerekli adımları atacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu